SANGAT BERBAHAYANYA BERDUSTA

Assalamualaikum wr wb Bismillahirrahmanirrahiim Allahumma shali wasalim sayyidina Muhammad. Banyak tidak disadari akan bahayanya dusta ketika menjalankan ibadah puasa. Hakikat puasa bukan saja meninggalkan makan,minum, dan jima’ pada siang hari dibulan Ramadhan.
Berdusta ketika berpuasa telah diisyaratkan Rasulullah SAW dalam sabdanya, ( Artinya ) : ” Barangsiapa tidak meninggalkan perkataan dusta dan tetap melakukannya, maka Allah tidak butuh ia meninggalkan makan dan minumnya.” ( HR :Bukhari ).
Label munafik diberikan Rasulullah SAW kepada orang yang berpuasa namun berdusta dalam sabdanya : ” Ada tiga hal apabila ada padanya, dia adalah seorang yang munafik walaupun dia puasa, shalat dan merasa dia seorang muslim. Apabila berbicara , dia berdusta, apabila berjanji dia tidak menepati. Dan apabila diberi amanat, dia khianat.” ( HR : Bukhari dan Muslim ) .
Rasulullah SAW bersabda, ( Artinya ) : ” Sesungguhnya kejujuran itu membawa kepada kebaikan, dan kebaikan itu membawa ke syurga, dan sesungguhnya seseorang berupaya untuk selalu jujur sehingga tercatat disisi Allah sebagai orang yang jujur. Dan sesungguhnya dusta itu membawa kepada dosa, dan dosa itu membawa ke Neraka, dan sesungguhnya seseorang selalu berdusta sehingga tercatat di sisi Allah sebagai pendusta. ” ( HR : Bukhari dan Muslim ).
Saya akhiri tulisan religius ini, berjudul sesuai tersebut diatas. Terima kasih atas segala perhatian serta mohon maaf apabila terdapat kesalahan. Jumpa lagi kita, insya Allah dikesempatan lain tentu saja dengan tulisan saya yang lain. Waafwa minkum wasalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
***
* Bahan-bahan ( materi ) diambil dan dikutip dari buku : 89 KESALAHAN SEPUTAR PUASA RAMADHAN. Oleh : Abdurrahman Al-Mukaffi *
***
* Artikel religius ini dapat anda temukan pada Website kesayangan :Www.hajisunaryo.com *
***
* Artikel religius ini juga dapat anda temukan pada Website :Www.hsunaryo.blogspot.co.id atau Www.hsunaryo.blogspot.com *
***

This entry was posted in Artikel. Bookmark the permalink.